Kad iz Evropske unije stignu rezultati istraživanja na više od 2.000 namirnica i usluga koji pokazuju da je hrana u Hrvatskoj 22 odsto skuplja od evropskog prosjeka, onda je odnos cijena jasniji.
– Sasvim sigurno to nije dobar podatak, trebali bi težiti tome da budemo oko prosjeka ako ne i jeftiniji. Ako ovakvo stanje potraje i potrošači ocijene da je nivo cijena previsok, oni će se okrenuti jeftinijoj konkurenciji ili usporiti potrošnju što nije dobro ni za šta, ni za državni budžet, ni za trgovce, ni za proizvođače, rekao je za HRT Drago Munjiza, poslovni savjetnik.
Pomalo iznenađuje, ali meso, voće i povrće jeftiniji su od prosjeka EU-a. Najskuplji su sokovi, mineralna voda, kafa i čaj, i to za čak 27 odsto. Za 15 odsto više od prosjeka EU-a u Hrvatskoj se izdvaja za hljeb i žitarice, dok su mlijeko, sir i jaja 4 posto skuplji.
Udruženja potrošača, koja stalno upozoravaju na previsoke cijene hrane, ovi podaci ne iznenađuju.