Kvalitet nije slučajnost – to je rezultat posvećenosti, znanja i stalnog ulaganja u ljude i procese. U Lactalisu, ta filozofija se svakodnevno ogleda u radu stručnjaka koji brinu da svaki proizvod bude siguran, pouzdan i ukusan.
U savremenoj prehrambenoj industriji, posebno kada je riječ o mliječnim proizvodima, povjerenje potrošača gradi se na tri ključna stuba – kvalitetu, sigurnosti i transparentnosti. Kompanija Lactalis u BiH, kao dio svjetskog lidera u mliječnoj industriji, kontinuirano ulaže u unapređenje standarda, tehnologija i edukaciju zaposlenih, kako bi svaki proizvod zadovoljio najviše zahtjeve tržišta i
očekivanja potrošača.
O važnosti kvaliteta, globalnim trendovima i važnosti praćenja savremenih standarda u proizvodnji, razgovarali smo s Mirzom Čolićem, voditeljem kontrole kvalitete u kompaniji Lactalis u BiH.
Koji su najvažniji trendovi u mliječnoj industriji kada je riječ o kvaliteti i sigurnosti hrane, i kako ih Lactalis planira pratiti ili primijeniti?
Najvažniji trendovi u mliječnoj industriji uključuju: Digitalizaciju procesa kontrole kvaliteta, certifikaciju prema međunarodnim standardima, održivost i transparentnost u lancu snabdijevanja te prevenciju rizika i spremnost na nepredviđene situacije.
Lactalis u BiH aktivno prati globalne trendove kao dio Lactalis grupacije, kroz razmjenu znanja i implementaciju najnovijih tehnologija. Naša strategija uključuje kontinuirano ulaganje u ljude, opremu i procese, kako bismo osigurali da naši proizvodi zadovolje najviše standarde kvalitete i sigurnosti hrane.
Kako danas u Lactalisu definišete visoku kvalitetu mliječnih proizvoda i šta to znači za krajnjeg potrošača?
Naša posvećenost se fokusira na kvalitet i sigurnost naših proizvoda, ali i na održavanje njihove raznolikosti. Nastojimo educirati i informisati potrošače pružajući im jasne, sveobuhvatne i tačne informacije. Podstičemo odgovorne prakse uzgoja životinja i tako dobijamo najkvalitetnije od domaćeg svježeg mlijeka. Za potrošača to znači sigurnost, povjerenje i uživanje u proizvodima koji su proizvedeni s posvećenošću, odgovornošću i brigom o svakom detalju.
Koje su najvažnije kontrole i analize koje provodite na ulaznim sirovinama, u proizvodnji i na finalnom proizvodu? Možete li dati primjer nekog testa kojeg primjenjujete u posljednje vrijeme?
Mi kontrolu kvaliteta provodimo u tri faze, u skladu sa najboljim praksama i standardima industrije. To znači:

• Ulazna kontrola: provjera prisustva antibiotika, mikrobiološke i fizikalno-hemijske analize
• Procesna kontrola: monitoring parametara proizvodnje i higijene opreme
• Finalna kontrola: senzorska analiza, mikrobiološki testovi i provjera stabilnosti proizvoda
Jedan od testova koji primjenjujemo u posljednje vrijeme odnosi se na praćenje koncentracije vitamina D u našem trajnom mlijeku. Ove analize podrazumijevaju kvantitativno određivanje vitamina D, provedeno validiranim metodama usklađenim s važećim međunarodnim standardima kvaliteta. Tako pratimo da naši potrošači imaju dodatni izvor Vitamina D koji je ključan za zdravlje kostiju, s obzirom da pomaže apsorpciju kalcija, a također ima važnu ulogu u funkciji imunog sistema. Znamo da redovna konzumacija proizvoda obogaćenih vitaminom D može doprinijeti prevenciji deficita ovog vitamina, koji je posebno izražen u zimskim mjesecima i kod populacija koje imaju ograničen pristup sunčevoj svjetlosti.
Kako se osigurava da svi sektori unutar Lactalisa – od proizvodnje, istraživanja i razvoja, do logistike – zajednički doprinesu visokom kvalitetu proizvoda?
Kvalitet je integrisan u sve sektore. Kroz nadzor veterinarskih mjera na farmama, kontinuirane edukacije farmera o dobrim proizvođačkim praksama, jasno definisanim procesnim koracima u proizvodnji te kontroli hladnog lanca i uspostavljenim sistemom sljedivosti od farme do potrošača razvijamo kulturu sigurnosti hrane kod svih uposlenih. Također, neumorno radimo na našem promjenjivom portfoliju proizvoda, koji kombinuje lokalne tradicije i inovacije, kako bismo zadovoljili sve zahtjeve naših potrošača.
Svi sektori koriste zajedničke digitalne alate i KPI sisteme za praćenje performansi, a redovni interni auditi osiguravaju usklađenost sa standardima.
Lactalis u BiH posjeduje različite certifikate kvaliteta i sigurnosti hrane. Koji su trenutno najvažniji certifikati i šta oni znače za potrošače?
U skladu sa zahtjevima tržišta i internim standardima grupacije Lactalis, naša mljekara Inmer certificirana je prema sljedećim međunarodnim normama i standardima:
IFS Food v8 – sigurnost i kvalitet hrane u proizvodnji,
Halal certifikat – potvrda usklađenosti s Halal standardima,
ISO 9001 – sistem upravljanja kvalitetom,
ISO 14001 – upravljanje zaštitom okoliša,
HACCP – analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka.
Za potrošače, ovi certifikati znače da su proizvodi sigurni, kvalitetni i proizvedeni u skladu s najvišim međunarodnim normama.
Možete li nam objasniti kako certifikati poput Halal, ISO ili HACCP konkretno utiču na proces proizvodnje i kontrolu kvaliteta u Lactalisu?
Svi ovi certifikati zahtijevaju standardizaciju procesa, redovne interne i eksterne audite, obuku zaposlenih, praćenje i dokumentaciju svih koraka u proizvodnji.
Halal certifikat dodatno potvrđuje da su svi procesi usklađeni s vjerskim i etičkim normama, dok ISO i HACCP osiguravaju sistematski pristup upravljanju kvalitetom i sigurnošću hrane.
Na koji način pratite promjene u zakonodavstvu, standardima i preporukama vezanim za sigurnost hrane i kvalitet mliječnih proizvoda?
Lactalis koristi napredne komunikacijske tehnologije unutar grupacije, saradnju s lokalnim i međunarodnim institucijama, redovno praćenje zakonskih izmjena i preporuka EFSA, Codex Alimentarius i lokalnih agencija.
Naš tim za kvalitet i sigurnost hrane je u stalnom kontaktu s regulatornim tijelima, a promjene se odmah implementiraju kroz interne procedure.
Kako digitalne tehnologije i monitoring u realnom vremenu pomažu u kontroli kvaliteta i sigurnosti hrane?
Digitalne tehnologije omogućavaju automatizaciju proizvodnih procesa i praćenje parametara u stvarnom vremenu. U Lactalisu, digitalna transformacija je ključna za unapređenje efikasnosti, smanjenje rizika i održavanje visokog nivoa kvaliteta.
Kontrola kvaliteta nije samo proces, već način razmišljanja. Zahvaljujući stručnim timovima i stalnom unapređenju standarda, Lactalis dokazuje da je kvalitet temelj svakog uspješnog proizvoda i trajnog povjerenja potrošača. “To je vrijednost kojom se kompanija vodi – danas, sutra i u svakoj kapi mlijeka“, zaključuje Mirza Čolić, voditelj kontrole kvalitete kompanije Lactalis u BiH.